COMBINAŢII (PIOGLITAZONUM + METFORMIN)

DCI: COMBINAŢII (PIOGLITAZONUM + METFORMIN)

 

 

 

Substanţa activă: fiecare comprimat conţine pioglitazonă 15 mg (sub formă de clorhidrat) şi clorhidrat de metformină 850 mg.

 

I. Criterii de includere în tratamentul specific:

Combinaţia este indicată pentru tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, mai ales al celor supraponderali, care nu pot obţine un control suficient al glicemiei numai cu doza maxim tolerată de metformină administrată pe cale orală.

 1. Doze şi mod de administrare
 2. Doza obişnuită de Combinaţie este de 30 mg/zi pioglitazonă plus 1700 mg/zi clorhidrat de metformină (această doză se obţine cu un comprimat de Combinaţie 15 mg/850 mg, administrat de două ori pe zi). Înainte ca pacientului să i se administreze Combinaţia trebuie luată în considerare creşterea treptată a dozei de pioglitazonă (adăugată dozei optime de metformină). Dacă este adecvat din punct de vedere clinic, se poate lua în considerare trecerea directă de la monoterapia cu metformină la Combinaţie.
 3. Administrarea de Combinaţie în timpul mesei sau imediat după aceea poate reduce simptomele gastrointestinale asociate cu metformină.

  III. Contraindicaţii

  Combinaţia este contraindicată la pacienţii cu:

  – Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi

  – Insuficienţă cardiacă sau antecedente de insuficienţă cardiacă (stadiile NYHA de la I la

  IV)

  – Boală cronică sau acută, care ar putea determina hipoxie tisulară, cum ar fi insuficienţă cardiacă sau respiratorie, infarct miocardic recent, şoc

  – Insuficienţă hepatică

  – Intoxicaţie acută cu alcool, alcoolism

  – Cetoacidoză diabetică sau precomă diabetică

  – Insuficienţă sau disfuncţie renală (clearance-ul creatininei < 60 ml/min). – Afecţiuni acute cu potenţial de deteriorare a funcţiei renale, cum ar fi:

  – Deshidratare – Infecţie severă

  – Şoc

  – Administrare intravasculară de substanţe de contrast cu iod – Alăptare

  IV. Criterii de evaluare a eficacităţii terapeutice

 4. Pacientul va fi monitorizat. Eficienţa terapiei trebuie probată la intervale regulate de 1

  – 3 luni.

 5. Ori de câte ori se produc modificări ale schemei terapeutice, eficienţa acestora trebuie probată prin determinarea glicemiei a jeun şi postprandială (acolo unde este posibil şi a

   

  HbA1c).

   

 6. Schemele terapeutice instituite vor fi menţinute doar dacă demonstrează un avantaj terapeutic şi sunt de folos la obţinerea şi menţinerea echilibrului metabolic în ţintele propuse). La rezultate similare (în termenii ţintelor terapeutice şi ai calităţii vieţii

   

  pacientului) vor fi menţinute schemele terapeutice cu un raport cost-eficienţă cât mai bun.

  V. Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

 7. Acidoza lactică
 8. Funcţia renală
 9. Intervenţia chirurgicală
 10. Administrarea unei substanţe de contrast care conţine iod
 11. Retenţia de lichide şi insuficienţă cardiacă
 12. Monitorizarea funcţiei hepatice
 13. Creşterea în greutate
 14. Hipoglicemia
 15. Tulburările oculare
 16. Ovarele polichistice
 17. Altele

  12.Riscul de fractură trebuie avut în vedere în cazul femeilor cărora li se administrează pioglitazonă în cadrul unui tratament pe perioadă îndelungată.

  13.Combinatia nu trebuie utilizat în timpul sarcinii şi la femeile aflate în perioada fertilă

  care nu folosesc metode de contracepţie. Nu se cunoaşte dacă alăptarea determină

  expunerea copilului mic la medicament. De aceea, combinaţia nu trebuie utilizată de

  către femeile care alăptează.

  VI. Reacţii adverse

  Nu s-au efectuat studii clinice terapeutice cu Combinaţia comprimate; cu toate acestea, s-a demonstrat bioechivalenţa Combinaţiei, constând din administrarea concomitentă de pioglitazonă şi metformină. Reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii: tulburări hematologice şi limfatice (anemie), tulburări oculare, tulburări gastro-intestinale, tulburări metabolice şi de nutriţie (creştere în greutate) tulburări musculo-scheletale şi ale ţesutului conjunctiv (artralgie) tulburări renale şi ale căilor urinare (hematurie)

  VII. Întreruperea tratamentului: decizia de în trerupere temporară sau definitivă a tratamentului va fi luată în funcţie de indicaţii şi contraindicaţii de către specialistul diabetolog, la fiecare caz în parte.

   

  VIII. Prescriptori: Iniţierea se face de către medicii diabetologi, alţi medici specialişti cu competenţa în diabet iar continuarea se poate face şi de către medicii desemnati conform prevederilor legale in vigoare, în dozele şi pe durata recomandată în scrisoarea medicală.