ENZALUTAMIDUM

DCI: ENZALUTAMIDUM

 

I. Indicația terapeutică

 

 1. tratamentul neoplasmului de prostată în stadiu metastatic rezistent la castrare, la bărbați adulți cu simptomatologie absentă sau ușoară, după eșecul hormonoterapiei de prima linie (blocada androgenica completa, analog GnRH +/-antiandrogeni), la care chimioterapia nu este încă indicată din punct de vedere clinic.
 2. tratamentul neoplasmului de prostată în stadiu metastatic rezistent la castrare, la bărbați adulți a căror boală a evoluat în timpul sau după administrarea unei terapii cu docetaxel.

   

 3. Criterii de includere în tratament

   

 4. adenocarcinom metastatic al prostatei, confirmat histopatologic;
 5. boală progresivă în timpul sau după finalizarea tratamentului hormonal (pentru indicația 1), respectiv în timpul sau după finalizarea tratamentului cu docetaxel (pentru indicația 2), definită astfel:

   

 6. criterii PCWG (Prostate Cancer Working Group): două creșteri consecutive ale valorii PSA și/sau
 7. boală progresivă evidentă imagistic la nivelul țesutului moale sau osos, cu sau fără progresie pe baza creșterii PSA (criteriile de evaluare a răspunsului în tumorile solide – Response Evaluation Criteria in Solid Tumors -RECIST);
 8. deprivare androgenică – testosteron seric de 50 ng per dl sau mai puţin (</= 2.0 nmol per litru);

   

 9. funcție medulară hemato-formatoare, hepatică şi renală adecvate
 10. în cazul administrării concomitente de bifosfonați, aceasta trebuie sa fie inițiată cu cel puțin 4 săptămâni anterior;

   

 11. după chimioterapie (indicația nr.2), atât boala metastatica osoasa cat si boala metastatica viscerala

   

 12. pot fi incluși pacienți care nu au primit mai mult de două regimuri de chimioterapie anterioara, dar cel puțin unul cu docetaxelum

   

 13. la pacienții la care nu a fost încă administrata chimioterapia, statusul de performanță ECOG trebuie sa fie egal cu 0 sau 1 (pentru indicația nr 1 a enzalutamidei).
 14. pacienți asimptomatici sau care prezintă puține simptome (durerea asociată cu neoplasmul de prostată care corespunde unui scor < 4 pe scala durerii BPI – Brief Pain Inventory, adică durere mai intens resimțită în ultimele 24 de ore).

   

 15. Criterii de excludere

   

 16. afecțiuni cardiovasculare semnificative: diagnostic recent de infarct miocardic (în ultimele 6 luni) sau angină instabilă (în ultimele 3 luni), insuficiență cardiacă clasa III sau IV NYHA (clasificarea „New York Heart Association”) cu excepția cazurilor în care fracția de ejecție a ventriculului stâng (FEVS) este ≥ 45%, bradicardie, hipertensiune arterială necontrolată, aritmii ventriculare semnificative clinic sau bloc AV (fără pacemaker permanent).

   

 17. hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienţi, inclusiv intoleranță la fructoză

   

 18. valori ale transaminazelor mai mari de 2,5 ori limita superioară a valorilor normale (iar pentru pacienţii care prezintă determinări secundare hepatice, mai mari de 5 ori faţă de limita superioară a valorilor normale);

   

 19. pacienții cu simptomatologie moderata sau severa, alta decât cea definita mai sus la criteriile de includere ca fiind simptomatologie minima, nu au indicație de enzalutamida înaintea chimioterapiei

   

 20. metastaze cerebrale (netratate sau instabile clinic) sau meningita carcinomatoasa progresivă;

   

 21. tratament cu antagoniști ai receptorilor de androgeni, inhibitor de 5α reductază, estrogen sau chimioterapie timp de 4 săptămâni anterior începerii tratamentului cu enzalutamida.

   

  IV. Tratament

   

 22. Doza recomandată este 160 mg enzalutamidă (patru capsule de 40 mg) ca doză
  unică administrată pe cale orală.

   

 23. Castrarea medicală cu analogi LHRH trebuie continuată în timpul tratamentului cu enzalutamida
 24. Mod de administrare: enzalutamida
  este destinata administrării orale. Capsulele
  trebuie înghițite întregi cu apă și se pot administra cu sau fără alimente.

   

 25. Dacă un pacient omite doza de enzalutamida la ora obișnuită, doza prescrisă trebuie să fie administrată cât se poate de repede. Dacă un pacient omite doza zilnică totală, tratamentul trebuie reluat în ziua următoare cu doza zilnică obișnuită.

   

  Utilizarea concomitentă cu medicamente care pot prelungi intervalul QT Pacienții cu antecedente de prelungire a intervalului QT sau care prezintă factori

   

  de risc pentru prelungirea intervalului QT și la pacienți cărora li se administrează concomitent medicamente care ar putea prelungi intervalul QT necesita atentie si monitorizare cardiologica.

  Aceste medicamente, capabile să inducă torsada vârfurilor, sunt antiaritmicele clasa IA (chinidină, disopiramidă) sau clasa III (amiodaronă, sotalol, dofetilidă, ibutilidă), metadonă, moxifloxacin, antipsihotice.

   

  Utilizarea concomitentă cu inhibitori puternici ai CYP2C8

   

  Dacă este posibil, trebuie evitată utilizarea concomitentă de inhibitori puternici ai CYP2C8. Dacă trebuie administrat concomitent un inhibitor puternic al CYP2C8, doza de enzalutamidă trebuie scăzută la 80 mg o dată pe zi. Dacă tratamentul concomitent cu inhibitor al CYP2C8 este întrerupt, doza de enzalutamidă trebuie să fie cea utilizată înainte de inițierea administrării inhibitorului puternic al CYP2C8.

   

  Vârstnici

   

  Nu este necesară ajustarea dozei la persoanele vârstnice.

   

  Insuficiență hepatică

   

  Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență hepatică ușoară, moderată sau severă (Clasa A, B sau respectiv C conform clasificării Child-Pugh).

  A fost observat un timp de înjumătățire al medicamentului crescut la pacienții cu insuficiență hepatică severă.

   

  Insuficiență renală

   

  Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență renală ușoară sau moderată. Se recomandă prudență la pacienții cu insuficiență renală severă sau cu boală renală în stadiu terminal.

   

  Convulsii

   

  Pacienții cu antecedente de convulsii sau cu afecțiuni care puteau predispune la convulsii necesita atenție si monitorizare neurologica.

   

  Modificare doza datorită efectelor secundare

   

  Dacă un pacient prezintă o toxicitate de Grad ≥ 3 sau o reacție adversă intolerabilă, administrarea trebuie întreruptă timp de o săptămână sau până când simptomele se ameliorează până la un Grad ≤ 2, apoi reluați tratamentul cu aceeași doză sau cu o doză scăzută (120 mg sau 80 mg) dacă este justificat.

   

   

  V. Monitorizarea tratamentului:

   

  Înainte de iniţierea tratamentului:

 26. hemoleucogramă cu formulă leucocitară, valorile INR;
 27. transaminaze serice (GOT, GPT);
 28. alte analize de biochimie (creatinină; uree; glicemie; ionogramă serică – potasiu, sodiu, clor, calciu, magneziu; proteine serice; fosfatază alcalină etc.);

   

 29. PSA
 30. examen sumar de urină;
 31. evaluare cardiologică (inclusiv EKG şi ecocardiografie);
 32. evaluare imagistică (de exemplu: CT torace, abdomen şi pelvis, RMN, scintigrafie osoasă – dacă nu au fost efectuate în ultimele 3 luni)

  Periodic:

 33. hemoleucograma, transaminazele serice, ionogramă serică, glicemia

  serică

 34. testosteron (doar pentru pacienţii aflaţi în tratament concomitent cu analog LHRH care nu au fost castraţi chirurgical);

   

 35. PSA;
 36. evaluare imagistică (Ex CT torace, abdomen şi pelvis, RMN, inclusiv cranian pentru depistarea sindromului encefalopatiei posterioare reversibile)

   

 37. scintigrafie osoasă
 38. tensiunea arterială,
 39. evaluare clinică a funcției cardiace,

   


   

  VI. Criterii pentru întreruperea tratamentului cu Enzalutamida

 40. cel puțin 2 din cele 3 criterii de progresie:

  Progresie radiologică, pe baza examenului CT sau RMN sau a scintigrafiei
  osoase

   

 41. apariţia a minimum 2 leziuni noi, osoase;
 42. progresia la nivel visceral / ganglioni limfatici / alte leziuni de părţi moi va fi în conformitate cu criteriile RECIST;

   

  Progresie clinică (simptomatologie evidentă care atestă evoluţia bolii): fractură
  pe os patologic, creşterea intensităţii durerii (creşterea dozei de opioid sau obiectivarea printr-o scală numerică: VPI, BPI-SF etc.), compresiune medulară, necesitatea iradierii paleative sau a tratamentului chirurgical paleativ pentru metastaze osoase, etc.

  Progresia valorii PSA:

   

 43. creștere confirmată cu 25% față de valoarea inițială a pacientului
 44. efecte secundare (toxice) nerecuperate (temporar / definitiv, la latitudinea medicului curant): anxietate, cefalee, tulburări de memorie, amnezie, tulburări de atenție, sindromul picioarelor neliniștite, hipertensiune arterială, xerodermie, prurit, fracturi, sindromul encefalopatiei posterioare reversibile;
 45. decizia medicului;
 46. dorința pacientului de a întrerupe tratamentul

   

  VII. Prescriptori:

   

  Inițierea se face de către medicii din specialitatea oncologie medicală. Continuarea tratamentului se face de către medicul oncolog sau pe baza scrisorii medicale de către medicii de familie desemnați