EPOETINUM

DCI: EPOETINUM

 

I. Indicația terapeutică

 

 1. Tratamentul anemiei şi simptomelor asociate la pacienţii adulţi cu cancer (tumori solide, sindroame limfoproliferative (ex:limfoame maligne, mielom multiplu, etc)), la care se administrează chimioterapie.
 2. Tratamentul anemiei şi simptomelor asociate la pacienţii cu sindroame mielodisplazice

   

  II. Criterii de includere în tratament

   

 1. Epoetina alpha

   

   

   

  Doza iniţială este de 150 UI/kg administrată subcutanat, de 3 ori pe săptămână sau 450 UI/kg subcutanat, o dată pe săptămână.

   

  Trebuie ajustată doza în mod corespunzător pentru menţinerea valorilor hemoglobinei în intervalul de concentraţii dorite, între 10 şi 12 g/dl (6,2 şi 7,5 mmol/l).

   

  Datorită variabilităţii intra-individuale, se pot observa ocazional concentraţii individuale ale hemoglobinei care depăşesc sau sunt inferioare intervalului de concentraţii dorite ale hemoglobinei pentru un anumit pacient. Variabilitatea valorilor hemoglobinei trebuie controlată prin ajustarea dozei, luând în considerare un interval de concentraţii dorite ale hemoglobinei cuprins înt re 10 g/dl (6,2 mmol/l) şi 12 g/dl (7,5 mmol/l). Trebuie evitate concentraţiile hemoglobinei care depăşesc constant 12 g/dl (7,5 mmol/l).

   

  În cazul în care concentraţia hemoglobinei a crescut cu cel puţin 1 g/dl (0,62 mmol/l) sau numărul reticulocitelor a crescut ≥ 40000 celule/μl faţă de valorile iniţiale după 4 săptămâni de tratament, doza trebuie să rămână la 150 UI/kg de 3 ori pe săptămână sau 450 UI/kg o dată pe săptămână.

   

  În cazul în care concentraţia hemoglobinei creşte cu mai puţin de 1 g/dl (< 0,62 mmol/l) şi numărul reticulocitelor a crescut cu < 40000 celule/μl faţă de valorile iniţiale la un interval de 8-9 saptamani de la initiere se poate creşte doza la 300 UI/kg de 3 ori pe săptămână. Dacă după încă 4 săptămâni de tratament cu 300 UI/kg de 3 ori pe săptămână, hemoglobina a crescut ≥ 1 g/dl (≥ 0,62 mmol/l) sau numărul reticulocitelor a crescut ≥ 40000 celule/μl, doza trebuie să rămână 300 UI/kg de 3 ori pe săptămână.

   

  Se ajusteaza doza pentru menţinerea concentraţiilor de hemoglobină între 10 g/dl 12 g/dl (6,2 şi 7,5 mmol/l).

   

  Dacă concentraţia hemoglobinei creşte cu mai mult de 2 g/dl (1,25 mmol/l) pe lună, sau dacă concentraţia hemoglobinei depăseste 12 g/dl (7,5 mmol/l), se reduce doza de epoetina alpha cu aproximativ 25 până la 50%.

   

   

   

   

   

  2. Epoetina beta

   

   

   

  Doza săptămânală iniţială este de 30000 UI. Aceasta poate fi administrată sub forma unei singure injecţii pe săptămână sau în doze divizate de 3 până la 7 ori pe săptămână. Doza poate fi ajustata in functie de valoarea hemoglobinei in dinamica.

   

  Valoarea hemoglobinei nu trebuie să depăşească 12g/dL pe perioada tratamentului.

   

  Doza maximă nu trebuie să depăşească 60000 UI pe săptămână.

   

   

   

 2. Epoetina zeta

   

  Doza iniţială recomandată este de 150 UI/kg. Aceasta este administrată de 3 ori pe săptămână, prin injectare subcutanată. Alternativ, se poate administra o singura doza iniţiala de 450 UI/kg o dată pe săptămână. În funcţie de modul în care anemia răspunde la tratament, doza iniţială poate fi ajustată de către medicul curant.

   

  Valoarea hemoglobinei nu trebuie să depăşească 12g/dL pe perioada tratamentului.

   

   

   

   

   

   

 3. Darbepoietina

   

   

   

  Doza initiala recomandata este de 500 μg (6,75 μg /kg), administratat o data la 3 saptamani. Saptamanal se poate administra doza care corespunde la 2,25 μg/kgc. Daca raspunsul clinic al pacientului este inadecvat dupa 9 saptamani, atunci terapia ulterioara poate fi ineficace.

   

   

   

   

   

  V. Monitorizarea tratamentului:

   

   

   

  Înainte de iniţierea tratamentului:

   

 1. În cazul în care concentraţia hemoglobinei creste cu mai putin de 1 g/dl (< 0,62 mmol/l) in 8-9 saptamani de la initiere fata de valorile iniţiale, răspunsul la tratament este puţin probabil şi tratamentul trebuie întrerupt.
 2. Tratamentul trebuie întrerupt temporar dacă nivelurile hemoglobinei depăşesc 12 g/dl.
 3. In cazul sindroamelor mielodisplazice – daca nu se reuseste atingerea obiectivului de scadere a necesarului transfuzional intr-un interval de 6 luni.

   

   

  VII. Prescriptori:

   

  Tratamentul cu epoetine se iniţiază şi se continuă de către medicii din specialitatile hematologie si oncologie medicală.