IRBESARTANUM

DCI: IRBESARTANUM

 

Definiţii

 1. Boala cronică de rinichi diabetică este definită ca:

  a. Microalbuminurie sau macroalbuminurie (> 300 mg albumină/24 ore sau mg albumină/g creatinină) + retinopatie diabetică (± HTA ± reducerea eRFG);

   

  sau

   

  b. Microalbuminurie + durată a diabetului zaharat (DZ) de tip 1 mai mare de 10 ani (± HTA ± reducerea eRFG).

   

 2. Microalbuminuria este definită prin eliminarea de albumină între 30 – 300 mg/24 ore sau 20 – 200 micrograme/minut sau între 20 – 200 mg/g creatinină la bărbat şi 30 – 300 mg/g creatinină la femeie, dacă 2 determinări din 3 sunt pozitive în interval de 6 luni, în absenţa infecţiilor urinare, a DZ dezechilibrat, HTA necontrolate şi a insuficienţei cardiace.

   

  Indicaţii

  Irbesartanum este indicat în tratamentul de primă linie al Bolii cronice de rinichi diabetice cu: microalbuminurie asociată sau nu cu HTA şi eRFG > 60 mL/min sau macroalbuminurie asociată cu HTA şi eRFG > 30 mL/min.

   

  Tratament

   

  Obiective

  a. Dispariţia/reducerea/reducerea progresiei microalbuminuriei spre macroalbuminurie;

   

  b. Reducerea macroalbuminuriei cu 50% după 6 luni; c. Reducerea degradării funcţiei renale.

   

  Doze

  300 mg/zi, în priză unică.

   

  Întreruperea tratamentului

  Este indicată numai în caz de efecte adverse: creşterea cu > 30% a creatininei serice faţă de valoarea bazală, în absenţa altor cauze de hipoperfuzie renală, este sugestivă probabil de stenoză semnificativă de arteră renală şi impune evaluare şi tendinţa la hiperkaliemie, necorectată prin regim sau medicaţii asociate.

   

  Lipsa de răspuns a microalbuminuriei (lipsa normalizării sau evoluţia spre macroalbuminurie) sau a macroalbuminuriei (scăderea cu 50% a proteinuriei la 6 luni) nu impune oprirea terapiei ci asocierea altor mijloace antiproteinurice (inhibitori ai enzimei de conversie a angioteninei, antialdosteronice).

   


   

  Monitorizare

  La bolnavii aflaţi sub tratament vor fi monitorizate lunar, în primele trei luni şi apoi trimestrial: microalbuminuria (determinare în spot urinar: raport albumină/creatinină urinară) sau macroalbuminuria (determinare cantitativă), eRFG (determinarea creatininei serice) şi potasiul seric.

   

  Prescriptori

  Medici nefrologi şi diabetologi.