RIVAROXABANUM

DCI: RIVAROXABANUM

 

 1. Indicatii (doar pentru concentrația de 10mg)

   

  Prevenirea tromboemboliei venoase (TVP) la pacientii adulti care sunt supusi unei interventii chirurgicale de electie pentru substitutia genunchiului (proteză totală a genunchiului). Această indicaţie se codifică la prescriere prin codul 638 (conform clasificării internaţionale a maladiilor, revizia a 10-a, varianta 999 coduri de boală)

  Prevenirea tromboemboliei venoase (TVP) la pacientii adulti care sunt supusi unei interventii chirurgicale de electie pentru substitutia soldului (proteză totală a șoldului). Această indicaţie se codifică la prescriere prin codul 633 (conform clasificării internaţionale a maladiilor, revizia a 10-a, varianta 999 coduri de boală)

   

  2. Criterii de includere

   

  Toti pacientii care sunt eligibili a suferi o artroplastie de genunchi sau sold si care nu se incadreaza in vreunul dintre criteriile de excludere ce urmeaza a fi mentionate.

   

 2. Criterii de excludere

   

 3. Insuficienta renala cu clearance la creatinina mai mic de 15 ml/minut

   

 4. Insuficienta hepatica cu ciroza Child Pugh B si C, afectiuni hepatice associate cu coagulopatie si risc hemoragic relevant din punct de vedere clinic
 5. Copii 0-18 ani

   

 6. Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti. Xarelto contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intolerant la galactoza, deficit de lactaza (Lapp), sau sindrom de malabsorbtie la lactoza- galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament
 7. Hemoragie activa, semnificativa clinic

   

 8. Pacienti ce primesc tratament sistemic concomitent cu antimicotice azolice (ketoconazol, intraconazol, voriconazol, posaconazol) sau inhibitori ai proteazei HIV (ritonavir)
 9. Pacientii cu fracturi de sold

   

 10. Pacienti sub tratament cu dronedona, rifampicina

   

 11. Alaptare

   

 12. Sarcina

   

 13. Conducere vehicule si folosirea utilajelor la cei care prezinta sincope si ameteli la tratamentul cu Xarelto

   

 14. Leziune sau situatie considerata a avea un risc semnificativ de sangerare majora. Aceasta poate include ulceratia gastro-intestinala curenta sau recenta, prezenta neoplasmelor cu risc crescut de sangerare, leziune recenta la nivelul creierului sau maduvei vertebrale, interventie chirurgicala oftalmica recenta, cerebrala sau vertebrala, hemoragie intracraniana recenta, varice esofagiene cunoscute sau suspectate, malformatii arterio-

   

  venoase, anevrism vascular sau anormalitati vasculare cerebrale sau intraspinale majore.

   

 15. Pacienti tratati concomitent cu orice alte anticoagulante de exemplu, heparina nefractionata, heparina cu greutate moleculara mica (enoxaparina, dalteparina, etc.), derivate de haprina (fondaparina etc.), anticoagulante orale (warfarina, dabigatran etixilat, apixaban, etc.) exceptand situatiile de schimbare a tratamentului la sau de la rivaroxaban, sau cand heparina nefractionata este administrate la dozele necesare pentru a mentine deschis un cateter venos central sau arterial.

   

 16. Tratament Doza

   

  Doza recomandata este de 10 mg rivaroxaban administrate pe cale orala, o data pe zi. Doza iinitiala trebuie administrate la 6-10 ore dupa interventia chirurgicala, cu conditia ca hemostaza sa fie restabilita.

  Pentru pacientii supusi la o interventie chirurgicala pentru substituția soldului se recomanda ca durata tratamentului sa fie de 5 saptamani. Pentru pacientii supusi unei interventii chirurgicale pentru substituția genunchiului se recomanda ca durata tratamentului sa fie de 2 saptamani.

   

  Pe toata perioada tratamentului nu este necesara monitorizarea INR-ului. Criterii de oprire a tratamentului

   

 17. Sangerare gingivala, hemoragie la nivelul tractului gastrointestinal (incluzand hemoragie rectala), cu determinarea unei anemii posthemoragice, dureri gastro-intestinale si abdominale, dispepsie, greata, constipatie, diaree, varsaturi

   

 18. Reactie alergica, dermatita alergica, prurit inclusive generalizat

   

 19. Hemoragie cerebral si intracraniana, sincopa

   

 20. Tahicardie

   

 21. Hemoragie oculara

   

 22. Sindrom de compartiment secundar hemoragiei

   

 23. Cresterea valorilor transaminazelor

   

 24. Hemoragie la nivelul tractului uro-genital (inclusiv hematurie si menoragie), insuficienta renala (incluzand cresterea creatininei si ureii serice)
 25. Prescriptori

   

  Medici din specialitatea ortopedie-traumatologie