SITAGLIPTINUM

DCI: SITAGLIPTINUM

 

I. Criterii de includere în tratamentul specific tratamentul diabetului zaharat de tip 2:

 

 1. Pacienţii cu insuficienţă renală : Nu este necesară ajustarea dozei de sitagliptina la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară(clearance al creatininei [ClCr] > 50 ml/min). La pacienţii cu insuficienţă renală moderată ([ClCr] >30 pana la < 50 ml/min) doza de sitagliptină este de 50 mg/zi. La pacienţii cu insuficienţă renală severă ([ClCr] <30 ml/min) sau cu boală renală în stadiul terminal necesitând hemodializă sau dializă peritoneală doza de sitagliptina este de 25 mg/zi , tratamentul poate fi administrat indiferent de momentul dializei.
 2. Pacienţi cu insuficienţă hepatică : Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată. Sitagliptina nu a fost evaluată la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.
 3. Pancreatita acută : utilizarea inhibitorilor DPP-4 a fost asociată cu riscul de a dezvolta pancreatită acută.Pacienţii trebuiesc informaţi despre simptomul caracteristic al pancreatitei acute :durere abdominală severă,persistentă.Remisiunea pancreatitei a fost observată după întreruperea administrării de sitagliptin (cu sau fară tratament de susţinere).Dacă se suspecteaza pancreatita, sitagliptinul şi alte medicamente potenţial suspecte ,trebuiesc întrerupte;dacă pancreatita acută este confirmată ,tratamentul cu sitagliptin nu trebuie reluat.Se recomandă prudenţă la pacienţii cu antecedente de pancreatită.
 4. Copii şi adolescenţi : Inhibitorii DPP-4 nu sunt recomandaţi la copii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea medicamentului.

   

 5. Sarcina şi alăptarea : Nu există date adecvate privind utilizarea inhibitorilor DPP- 4 la femeile gravide şi în cursul alaptării.

  VI. Efecte adverse: – cefalee;

  – susceptibilitate crescută pentru infecţii la nivelul căilor aeriene superioare.

  VII. Întreruperea tratamentului: decizia de intrerupere temporară sau definitivă a tratamentului cu gliptine va fi luată în funcţie de indicaţii şi contraindicaţii de catre un specialist diabetolog, la fiecare caz în parte.

  VIII. Prescriptori: Iniţierea se face de către medicii diabetologi, alţi medici specialişti cu competenţa în diabet iar continuarea se poate face şi de către medicii desemnati conform prevederilor legale in vigoare, în dozele şi pe durata recomandată în scrisoarea medicală.