SULODEXIDUM

PROTOCOL TERAPEUTIC SULODEXIDUM (B014I)

 

Sulodexide prezintă o acţiune antitrombotică marcantă atât la nivel arterial cât şi venos.

 

De asemenea, acţiunea antitrombotică este susţinută de inhibarea aderării plachetare şi de activarea sistemului fibrinolitic tisular şi circulator. Sulodexide normalizează parametrii alteraţi ai vâscozităţii sanguine, această acţiune se manifestă în special prin scăderea concentraţiilor plasmatice ale fibrinogenului.

 

I. Criterii de includere în tratamentul specific:

Sulodexide este indicat în:

 1. prevenţia şi stoparea complicaţiilor diabetului: nefropatia diabetică, retinopatia diabetică şi piciorul diabetic. Prin administrarea de Sulodexide poate fi evitată amputarea piciorului diabetic şi se poate opri evoluţia retinopatiei şi nefropatiei diabetice,

   

 2. tromboza venoasă profundă (TVP) şi în prevenţia recurenţei TVP,
 3. ameliorarea semnificativă a factorilor de risc pentru afecţiunile vasculare şi progresia bolii vasculare, recurenţa unor episoade ischemice fatale şi nonfatale,

   

 4. tratamentul bolii ocluzive arteriale periferice (BOAP), şi în alte patologii care pot fi considerate ca o consecinţă a unui proces aterosclerotic,

   

 5. tratamentul simptomatic al claudicaţiei intermitente/tratamentul durerii de repaus,

   

 6. tratament al unei leziuni ischemice,
 7. tratamentul insuficienţei cronice venoase (IVC) în oricare din stadiile CEAP (CO, C1, C2, C3, C4, C5, C6). Sulodexide este capabil să amelioreze semnele clinice şi simptomele şi, în particular, este capabil să accelereze vindecarea ulcerului, când se combină cu terapia compresivă.

   

  Nu există date disponibile în literatura de specialitate, privind variaţia eficacităţii Sulodexide în relaţie cu profiluri specifice de pacient. Din studiile existente rezultă că eficacitatea Sulodexide nu depinde de vârstă, sexul pacientului şi nici de severitatea bolii, administrarea Sulodexide fiind benefică pentru toate aceste categorii de pacienţi.

   

 8. Doze şi mod de administrare

  Capsule moi: doza recomandată este de 250 – 500 ULS (1 – 2 capsule moi Sulodexide) de 2 ori pe zi.

   

  Capsulele moi se administrează oral, la distanţă de mese.

  Soluţie injectabilă: doza recomandată este de 600 ULS (o fiolă soluţie injectabilă Sulodexide) pe zi, administrată intramuscular sau intravenos.

   

  În general, este indicat să se înceapă tratamentul cu soluţia injectabilă Sulodexide şi, după 15 – 20 zile de tratament, să se continue cu capsule moi Sulodexide timp de 30 – 40 zile. Ciclul terapeutic complet se va repeta cel puţin de două ori pe an.

   

  Doza şi frecvenţa administrării pot fi modificate la indicaţiile medicului.

   

  Datorită toleranţei deosebite şi a procentului foarte redus al efectelor secundare (sub 1%), nu sunt date publicate ce ar recomanda scăderea dozelor, faţă de dozele recomandate uzual.

   

  Tratamentul cu Sulodexide este un tratament de lungă durată, fiind destinat unor afecţiuni cronice şi de prevenţie a complicaţiilor diabetului.

   

 9. Monitorizarea tratamentului (parametrii clinico-paraclinici şi periodicitate) Acţiunea antitrombotică este datorată inhibării, dependente de doză, a unor factori ai

   

  coagulării, în principal factorul X activat. Interferenţa cu trombina rămâne însă la un nivel nesemnificativ, coagularea nefiind astfel influenţată. Astfel că, în ciuda proprietăţilor antitrombotice, Sulodexide nu prezintă efecte secundare hemoragice, când este administrat oral şi are un risc hemoragic redus comparativ cu alţi glicozaminogligani terapeutici (GAGi, ca de ex. heparina şi heparina cu greutate moleculară mică) când se administrează pe cale parenterală, probabil ca o consecinţă a unei interacţiuni mai reduse cu antitrombina III şi a inhibiţiei simultane a cofactorului II al heparinei, obţinându-se o inhibiţie semnificativă a trombinei cu o anti-coagulare sistemică minimă.

   

  Monitorizarea parametrilor sistemici ai hemocoagulării nu este necesară la dozele sugerate şi terapia combinată cu medicamente potenţial hemoragice (ca acidul acetilsalicilic, NSAIDS etc.) este sigură.

   

  IV. Contraindicaţii

  Hipersensibilitate la Sulodexide, heparină, alte produse de tip heparinic sau la oricare dintre excipienţii produsului. Diateza şi boli hemoragice.

   

  V. Reacţii adverse

  Conform sumarului caracteristicilor produsului reacţiile adverse apar ocazional: Capsule moi: tulburări gastro-intestinale cum sunt greaţă, vărsături şi epigastralgii. Soluţie injectabilă: durere, senzaţie de arsură şi hematom la locul injectării. De

   

  asemenea, în cazuri rare, pot să apară fenomene de sensibilizare cu manifestări cutanate sau la alte nivele.

   

  VII. Iniţierea tratamentului

  Deoarece se adresează unei patologii vaste (patologie vasculară cu risc de tromboză) medicii care iniţiază tratamentul sunt toţi specialiştii care diagnostichează şi tratează boli vasculare cu risc de tromboză.

   

  VIII. Continuarea tratamentului

  Continuarea tratamentului se face de către medicul de familie. Medicul specialist emite prima reţetă, alături de scrisoarea medicală, eliberată în condiţiile legii, necesară

   

  medicului de familie, pentru a continua tratamentul cu Sulodexide.